Categories
Без категория

Кой е най-продаваният роман на Стивън Кинг?

Стивън Кинг е продал повече от 350 милиона копия (според статия във Washington post) от своите бестселъри по целия свят. 

Но коя от книгите му е продала най-много копия? 

Един от феновете му се заема да провери тази статистика.

Коя е най-продаваната книга на Стивън Кинг?

Най-продаваният роман на Стивън Кинг е „Сиянието“ . Романът е публикуван за първи път през 1977 г. или преди 44 години (към 2021 г.). Когато умножите 44 по годишните продажби на книги (15 732), получавате 692 208 продадени копия.

Това изненадва ли ви? Може би? 

Според анализатора, КериТо или Сблъсък са най-сериозните кандидати за най-продавани романи на Стивън Кинг за всички времена. Но за да е абсолютно сигурен в резултатите, той споделя в детайли как стига до този отговор.

По-долу споделяме неговите проучвания:

Как стигнах до най-продавания роман на Стивън Кинг

Има само няколко начина да разберете колко копия на книга са публикувани и продадени през годините. Обикновено най-добрият начин е да попитате директно издателя. Проблемът с този подход е, че издателите рядко искат да споделят тази информация публично.

Защо?

Тъй като може да накара автора да изглежда зле или да даде без да е необходимо полезна информация на конкурентите.

За да бъде този казус още по-заплетен, няколко различни издатели публикуват книгите на Стивън Кинг. Тъй като нямах достъп до издателите, първото нещо, което направих, беше да потърся отговора в Google. За съжаление, изглежда няма нито един източник на окончателна информация (до момента).

Форумът на официалния сайт на Стивън Кинг коментира въпроса, но естествено не дава еднозначен отговор. Много фенове смятат, че Сблъсък е продал най-много копия, но нямат доказателства в подкрепа на тази хипотеза.

Останал без солидни данни за издатели, се насочих към следващия най-добър метод на мое разположение.

Използвах калкулатора за продажби на книги на Amazon от TCK Publishing. Kindlepreneur предлага и безплатен калкулатор за продажби на книги на Amazon за книги и електронни книги.

С помощта на TCK Publishing калкулатора влязох в Amazon Bestseller Rank, или BSR, за десетте най-популярни книги на Стивън Кинг :

 • Сиянието
 • Сблъсък
 • Кери
 • ТО
 • Гробиште за домашни любимци
 • Мизъри
 • Сейлъмс лот
 • Куджо
 • Мъртвата зона
 • 22.11.63

Използвайки този подход, Сиянието очевидно излезе на върха.

По друг начин бих могъл да намеря отговора: „Кой е най-продаваният роман на Стивън Кинг?“

Една от теориите на Reddit User, Jeff Schwarting, е да се намери набор, базиран на рецензии на книги на Amazon. Мисълта е, че продажбите на книги варират във времето (вярно), но че човешкото поведение до голяма степен остава същото (частично вярно).

Тази теория изчислява, че читателите пишат един отзив за около всеки 100 продадени книги (въз основа на данни от авторите).

За да намерите приблизителен обхват на продажбите на книги, бихте изчислили продажбите на книги на три нива:

 • Висок диапазон: умножете рецензиите на книгите по 600
 • Среден диапазон: умножете рецензиите на книгите със 140
 • Нисък диапазон: умножете рецензиите на книгите с 20

Използвайки този подход, ето гамата от продажби на книги за Сиянието:

 • Висок = 9 871 200
 • Среден = 2 303 280
 • Нисък = 329 040

Разбира се, ако търсите най-продавания роман на Стивън Кинг според този подход, книгата, която излиза на върха, не е „Сиянието“ (въпреки че беше близо). Вместо това, историята на ужасите на клоуна на Стивън Кинг, ТО, печели с 18 233 отзива.

За тази статия обаче ще се придържаме към калкулатора на бестселърите на Amazon, който ни даде Сиянието .

Защо е Сиянието на Стивън Кинг е най-продаваният му роман?

Публикуван през 1977 г., Сиянието е един от ранните бестселъри на Кинг. Всъщност книгата става толкова популярна, че роди хитов филм с Джак Никълсън и, близо 50 години по-късно, продължение, наречено „Доктор сън“ .

Основната причина книгата да продаде толкова много копия е, че читателите я харесаха. Много.

От 16 452 рецензии на Amazon, 85% са 5 звезди, 10% са 4 звезди и 3% са 3 звезди. Това означава, че 97% от феновете са се насладили на книгата, а огромният брой направо я обожава. Много рецензенти отбелязват, че книгата ги държи залепени за страницата, заинтригува ги с очарователни герои и ги кара да се чувстват уплашени.

Какво е Сиянието?

Чел съм много романи на Стивън Кинг – Ловец на сънищаПод куполаДжойленд и други. По някакъв начин ми липсваше Сиянието.

За какво се разкава в Сиянието?

„Сиянието“ разказва за Джак Торанс, конфликтен социопат, който отвежда семейството си в отдалечен хотел, затворен в сняг. Виденията го преследват и демоните му казват да убие семейството си. Единственото нещо, което му пречи, е петгодишният му син на име Дани, който има собствени видения.

Топ 5 на бестселъри на Стивън Кинг за всички времена

Вероятно не трябва да ви казвам, че Стивън Кинг е написал много бестселъри, обичани от феновете. В своето изследване изчислих броя на продадените книги за някои от най-популярните му истории.

Поставих ги в таблицата по-долу, за да можете да видите как се сравняват помежду си. Връзките ви отвеждат до магазина на Amazon, където можете да научите повече за всяка от книгите:

Заглавие на книгаBSRAmazon ОтзивиПродават се на месецПродава се на денОбщо продадени (към днешна дата)
Сиянието203816452131187692, 208
Кери59904,93156938320, 916
Сейлъмс Лот63896 44454036298, 080
Мизъри6552457152935215, 832
Гробище за домашни любимци10678585435424161, 424
Сблъсък167401811824216.124, 872
То23365182331811276, 020

Коя е най-продаваната електронна книга на Стивън Кинг?

Ако се фокусирате само върху електронните книги, Сблъсък е най-продаваната книга на Стивън Кинг. За електронните книги разчитах на същия процес като  при меките корици, но този път използвах калкулатора Kindlepreneur, тъй като той специално обхваща книгите Kindle.

За да опростя процеса (използвайки алгоритъма на калкулатора), разгледах броя на продаваните копия на Kindle на ден.

Ето разбивката:

Заглавие на книгаБрой продадени копия на Kindle на ден
Сблъсък96
Сиянието19
Сейлъмс лот18
ТО15
Кери13
Мизъри12
Гробище за домашни любимци11.

Както можете да видите, никоя друга книга на Стивън Кинг дори не се е доближила до продажбата на толкова много копия на Kindle като Сблъсък. Намирам за интересно, че Сиянието все още се нарежда на второто място с Salem’s Lot отзад.

Ако сравните двете таблици, ще видите, че ИТ скочи от 7-мо място на 4-то място, когато разглеждате само продажбите на Kindle.

Точно както при първата таблица, продажбите на книги със сигурност варират от месец на месец и от година на година. Тази информация има за цел да предостави най-добрите налични данни. Лично аз го намирам за очарователно, но аз съм самопризнат ботаник за данни.

Кой е най-продаваният роман на Стивън Кинг като филм?

За пореден път се връщаме към „Сиянието“ , от който е създаден филм с участието на Джак Никълсън през 1980 г. Това е култова класика на филма на ужасите с рейтинг от 84% от Rotten Tomatoes.

Предвид успеха на книгата, нищо чудно Холивуд да я преведе на големия екран.

Никога не съм гледал филма, но 88% от потребителите на Google го харесват. Филмът може да се похвали с 1610 отзива в Google със средно 4,3 звезди.

Коя е любимата книга на Стивън Кинг от неговите собствени книги?

Любимата книга на Стивън Кинг се е променила с течение на времето и вероятно ще се промени отново, докато пише още романи. През 2007 г. Кинг казва, че Романът на Лизи е любимата му книга. През 2015 г. той добавя още две книги към първите си три фаворита: 22.11.63 и ТО . Той не е заявил публично любимия си роман за всички времена.

Той подкрепя Романът на Лизи, защото тя символизира връзката му със съпругата му Табита и потенциалното въздействие на смъртта му върху нея. Въпреки че е писал ТО, когато е страдал от алкохолизъм, той се е научил да оценява историята и героите с течение на времето. 

Третият му избор за любимия му роман, 22.11.63 г. , е за промяна на миналото.

А именно предотвратяване на скандалното убийство на JFK.

Коя е най-добрата книга на Стивън Кинг според читателите?

Въз основа на проучване на читателите от 2014 г., публикувано от Rolling Stone, феновете избират Сблъсък за най-добра книга на Стивън Кинг.

Ето целия списък с десет книги от анкетата (по ред):

 1. Сблъсък
 2. ТО
 3. Сиянието
 4. Сейлъмс лот
 5. Мизъри
 6. 22.11.63
 7. Зеленият път
 8. Мъртвата зона
 9. Различни сезони
 10. Тъмната кула IV: Магьосник и стъкло

За отбелязване е, че „ Различни сезони“ е единствената колекция от разкази в списъка. Защо? Вътре в тази книга е историята „Изкуплението на Шоушенк“ – да, популярният филм е базиран на история на Стивън Кинг!

Разбира се, може да се твърди, че продажбите на книги надделяват над мненията. Ако се справяте само с продажби на книги, Сиянието все още е на върха в списъка.

Коя е най-рядката книга на Стивън Кинг?

Най-рядката (и най-скъпата) книга на Стивън Кинг е първото издание на Salem’s Lot , публикувано през 1975 г. Книгата с оригиналното яке за прах, която показва оригиналната цена, се оценява на стойност до $ 60 000.

Според AbeBooks.com първото издание на Salem Lot е „свещеният граал“ за феновете на Стивън Кинг.

Какво е финансовото състояние на Стивън Кинг?

Нетната стойност на Стивън Кинг се оценява на 500 милиона долара (вече сме писали за това). Приходите му идват от многото му публикувани книги, телевизионни и филмови адаптации и други свързани източници.

Кинг е феномен, който се не може да бъде обяснен лесно.

Categories
Без категория

Най-богатите писатели в света

Знаете ли кои са най-богатите автори в света?

А колко е общото им богатство?

Ако ви е интересно, колегите от Benchtalks.com са подготвили статия с най-богатите, креативни и изумително успешни автори на всички времена, заедно с произведенията, които са им помогнали да се изкачат на върха и да се задържат там през годините.

А общото богатство на най-богатите 20 писателя в света надминава 5 млрд. долара, и е със стойност около БВП на Черна гора – звучи колосално, нали?

1 Джоан Роулинг (JK Rowling)1 милиард долара
2 Джеймс Патерсън700 милиона долара
3 Кенди Спелинг (Candy Spelling)600 милиона долара
4 Паулу Коелю500 милиона долара
5 Стивън Кинг400 милиона долара
6 Даниел Стийл (Danielle Steel)385 милиона долара
7 Нора Робъртс370 милиона долара
8 Барбара Тейлър-Брадфорд300 милиона долара
9 Джон Гришъм300 милиона долара
10 Том Кланси300 милиона долара
11 Джефри Арчър200 милиона долара
12 Джаки Колинс180 милиона долара
13 Майкъл Крайтън175 милиона долара
14 Deepak Chopra170 милиона долара
15 Дан Браун160 милиона долара
16 Dean Koontz145 милиона долара
17 Джон льо Каре (John Le Carre)100 милиона долара
18 George RR Martin70 милиона долара
19 Салман Рушди20 милиона долара
20 Маргарет Атууд20 милиона долара
21 Барбара Картланд15 милиона долара
22 Élisabeth Badinter1,8 млрд долара (но не като писател)
 1. Джоан Роулинг (JK Rowling)

Богатство, оценявано на 1 милиард долара

Джоан Роулинг е британски автор, сценарист, продуцент и филантроп. Тя е известна със своята фантастична поредица за Хари Потър, която спечели множество награди и реализира продажби на над 500 милиона копия. Тя също стана по-известна с това, че е доста противоречива като личност.

Поредицата за Хари Потър направи Роулинг изключително богата благодарение на различните права на интелектуална собственост, които тя лицензира за филми, стоки и други сродни права. Роулинг също пише криминална фантастика под псевдонима Робърт Галбрейт. Към 2021 г. се съобщава, че нейните авоари възлизат на над 1 милиард долара.

През 2020 г. списание Forbes я обяви за първия автор на книги – милиардер, въпреки че Роулинг е дарила немалка част от състоянието си за благотворителност. Списъкът на богаташите на Sunday Times за 2020 г. оценява нейното състояние на 795 милиона британски лири и я класира на 178 -ия най – богат човек в Обединеното кралство. Интересното е, че Роулинг не винаги е била заможнапреди време тя е живяла на социално помощи.

През 2019 г. Роулинг е реализирала над 31,5 милиона паунда от продажбите на книги само в Обединеното кралство.

Не пропускайте: Книгата или филмът: Кое е по-доброто?

 1. Джеймс Патерсън

Богатство: 700 милиона долара

Джеймс Брендън Патерсън е американски автор и филантроп, чиито творби включват Алекс Крос, Майкъл Бенет, Клуб за убийства на жени, Maximum Ride, Даниел X, NYPD Red, Witch and Wizard и частната поредица. Жанровете, които пише, са широки – от мистерия, фантастика за млади хора, трилър, комедия, реалистична фантастика, романтика до научна фантастика. Книгите му са продадени в над 300 милиона копия и той е първият човек, продал 1 милион електронни книги.

Най-известните му творби са книгите за Алекс Крос, измислен психолог. Първият му роман от тази поредица е The Thomas Berryman Number, който е публикуван през 1976 г.

Патерсън беше в списъка на най-добре платените автори на Forbes в продължение на три последователни години, с доход от над 95 милиона долара. Към 2021 г. богатството на Джеймс Патерсън възлиза на около 700 милиона долара. Доходите на Патерсън идват и от лицензирани права върху телевизионни сериали като поредицата на CBS „Зоопарк“, базирана на едноименната книга.

През 2016 г. този плодотворен писател пусна BookShots, поредица от кратки романи, написани за четене на смартфон на човек, изтеглени от приложение.

 1. Кенди Спелинг (Candy Spelling)

Богатство: 600 милиона долара

Carole Gene “Candy” Spelling е американски автор, театрален продуцент и филантроп. Тя е омъжена за Арън Спелинг от 1968 г. до смъртта му през 2006 г., който е известен с продуцирането на някои от най-известните телевизионни сериали като Ангелите на Чарли, Любовната лодка, Династия и Бевърли Хилс 90210.

Към 2021 г. богатството на Candy Spelling се оценява на около 600 милиона долара. Не цялото ѝ състояние обаче идва от писателската ѝ дейност.

Кенди има много таланти, а освен това е предприемач, актьор, филантроп, театрален продуцент, светска кралица и не на последно място наследница. Нейната автобиография „Stories from Candyland“ е включена в списъка на бестселърите на New York Times.

 1. Паулу Коелю

Богатство: 500 милиона долара

Паулу е най-известен със своите много четими и вдъхновяващи книги. Докато „Алхимикът“ несъмнено е най-четената му книга, този бразилски писател е публикувал над 30 книги от 1974 г. насам.

Коелю също е музикант, журналист и театрален режисьор и текстописец. През 2020 г. той има нетна стойност от около 500 милиона долара. Той е роден в Рио де Жанейро на 24 август 1947 г. На 16-годишна възраст той е изпратен в психиатрична институция от родителите си, от която избягва няколко пъти, преди да бъде освободен, след като прекарва четири години. След като отпада от юридическия факултет, той се опитва да пише текстове за няколко групи, но след това решава да пътува из Испания. Той описва своите преживявания в „Поклонението“. Книгите на Паулу са най-превежданите от живите автори.

 1. Стивън Кинг

Богатство: 400 милиона долара

Известен повече с книгите и сценариите си на тема ужаси, този плодовит американски автор пише и романи в жанра фентъзи, готика и съспенс.

Към 2021 г. богатството на Стивън Кинг се оценява на около 400 милиона долара.

Кинг е продал зашеметяващите 350 милиона копия от романите си по целия свят. От недните му заглавия „It“ и „Carrie“ са може би най-известните, след като са направени в успешни филми. Други заглавия като „The Shawshank Redemption“, „The Shining“, „Misery“ и „Stand By Me“ също са превърнати в емблематични филми, като „The Shining“ остава култов феномен.

През цялата си писателска кариера до момента Кинг е публикувал 61 романа, включително седем под псевдонима Ричард Бакман и шест нехудожествени книги. Освен това е написал приблизително 200 разказа, повечето от които са публикувани в колекции от книги.

Кинг е получил признание от критиката за работата си и е спечелил над 50 литературни награди, а отгромна част от книгите му е филмирана, като най-новата екранизация е на култовата „Сблъсък“, чийто втори римейк излеза като сериал в края на 2020 г.

 1. Даниел Стийл (Danielle Steel)

Богатство: 385 милиона долара

Името Даниел Стил е синоним на романтични романи. Тя е авторът на бестселъри, който живее и до днес и е класирана на четвърто място по популярност за всички времена. Общо Steel е написал 179 книги, включващи книги с картинки, детска литература и художествени произведения. Въпреки че книгите й не са получили признание на критиката, те все пак са бестселъри. Те са преведени на 43 езика, като 22 са адаптирани за телевизия, включително два, които са получили номинации за Златен глобус.

Steel е родом от Ню Йорк, роден на 14 август 1947 г. През 2020 г. Danielle Steel има нетна стойност от около 385 милиона долара.

 1. Нора Робъртс

Богатство: 370 милиона долара

Нора Робъртс е автор на бестселъри в Ню Йорк Таймс, с повече от 215 романа под колана си. Към 2021 г. се очаква Нора Робъртс да има нетна стойност от 370 милиона долара.

Твърди се, че приходите й надхвърлят 20 милиона долара годишно. Този американски автор е роден в Силвър Спринг, Мериленд, на 10 октомври 1950 г. Първоначално тя се опитва да публикува произведението си от Арлекин, но Silhouette Books приема нейното представяне и издателството публикува 23 от нейните книги от 1982 до 1984 г. Първият й бестселър е „Игра на шансовете“, публикуван през 1985 г.

Нора стана първият автор, включен в Залата на славата на романските писатели на Америка. Към 2011 г. нейните романи са включени в списъка на най-продаваните от The New York Times за комбинирани 861 седмици, включително 176 седмици на първо място.

 1. Барбара Тейлър-Брадфорд

Богатство: 300 милиона долара

Дама Барбара Тейлър-Брадфорд е написала над 35 романа и има нетна стойност от 300 милиона долара. Първата й книга „Жена от вещество“ е публикувана през 1979 г., до момента е продадена в над 32 милиона копия и все още е един от най-продаваните й романи днес след 40 години. Това беше първата книга от сагата „Ема Харт“ с още шест книги от тази поредица. Този бестселър е последван от 28 други романа, всички бестселъри от двете страни на Атлантическия океан. Десет от книгите й са превърнати в телевизионни сериали и телевизионни филми, всички произведени от съпруга й Робърт Брадфорд

Дам Брадфорд е родена в Лийдс, Англия през 1933 г., но се премества с американския си съпруг Робърт Брадфорд в САЩ, след като се женят през 1963 г.

Дам Брадфорд също е автор на поредица от детски книги и поредица от книги за интериорен дизайн.

 1. Джон Гришъм

Богатство: 300 милиона долара

Джон Гришам е практикуващ адвокат в продължение на около 10 години в наказателното право, преди да стане писател на пълен работен ден. Първият му роман „Време за убиване“ отне 4 години, за да бъде публикуван от момента, в който той започна да го пише. Най-продаваният му до момента е „Фирмата“, който е заснет във филм с участието на Том Круз . Фирмата е продала над 7 милиона копия.

Със състоянието си от около 300 милиона долара, Джон Гришам прави около 45 милиона долара годишно от хонорари и други такси от лицензиране на книгите си. Роден е на 8 февруари 1955 г. в Арканзас. Гришам е един от тримата автори, чиито книги са продали повече от 2 милиона отпечатъка при първото издание; другите двама са J Rowling и Tom Clancy.

Другите му книги, адаптирани във филми, са „Камарите“, „Клиентът“, „Рисувана къща“, „Пеликанът“, „Дъждотворецът“ и „Избягалото жури“.

 1. Том Кланси

Богатство: 300 милиона долара

Книгите на Том Кланси са световно известни, със сюжети, които са съсредоточени върху шпионажа и военната наука, се отличават с подробни технически познания.

Литературната кариера на Кланси започва с първия му военен трилър-роман „Ловът за Червения октомври“, публикуван от Naval Institute of Press от Анаполис, Мериленд през 1984 г. Оттогава Patriot Games (1987), Clear and Present Danger (1989) и The Sum на All Fears (1991) са превърнати в много успешни холивудски филми с актьори от A-List като Алек Болдуин , Харисън Форд , Бен Афлек , Крис Пайн и Джон Красински в ролята на най-известния измислен герой на Кланси, Джак Райън.

За съжаление Кланси премина през 2013 г. Имението на Кланси се оценява на стойност 300 милиона долара по време на смъртта му. Този американски автор е роден в Балтимор на 12 април 1947 г.

Вижте останалите 11 писателя в статията на Benchtalks.com

Categories
Без категория

Цитати за книгите от известни личности

Колегите от Benchtalks.com са съставили интересен списък със страхотни вдъхновяващи цитати за четенето от автори, поети, президенти, учени, художници, визионери и актьори.

Вижте първите десет от тях:

1- „Читателят изживява хиляди животи, преди да умре. . . Човекът, който никога не чете, живее само един. ”
– Джордж Р. Р. Мартин

2- „В книгите има повече съкровища, отколкото в цялата плячка на пиратите на Острова на съкровищата.“
– Уолт Дисни

3- „Намирам телевизията за изключително образоваща. Всеки път, когато някой включи телевизора, аз отивам в другата стая и чета книга. „
– Граучо Маркс

4- „Никога не можете да ми осигурите достатъчно голяма чаша чай или книга, достатъчно дълга, за да ме засити.“
– CS Lewis

5- „Ние сме на мнение, че вместо да оставяме книгите да мухлясват зад желязна решетка, далеч от просташки погледи, по-добре е да ги оставим да се износват, като хората ги четат.“
– Жул Верн

6- „„Класика“- книга, която хората хвалят и не четат.“
– Марк Твен

7- „Никога не вярвайте на никого, който не е донесъл книга със себе си.“
– Lemony Snicket

8- „Книгите бяха моят пропуск към личната свобода. Научих се да чета на три години и открих, че има цял свят за завладяване, много отвъд нашата ферма в Мисисипи. „
– Опра Уинфри

10- „Покажете ми семейство читатели и аз ще ви покажа хората, които движат света.“
– Наполеон Бонапарт

Останалите цитати вижте на https://benchtalks.com/citati-za-cheteneto/