Книгите, отхвърлени от издателствата преди да станат бестселъри

Има някои книги, без които е трудно да си представим днешния свят. Интересното е, че много от най-обичаните ни бестселъри срещат много проблеми преди да влязат в книжарниците и библиотеките. Причините за това са най-различни – от нежеланието да се публикуват противоречиви материали, до обикновения страх да се рискува с малко известен автор. Въпреки това, след като тези книги се печатат, може да бъде много вдъхновяващо да погледнете назад и да помислите за многото препятствия, пред които са се сблъскали по пътя си към славата.

Съставихме списък с десет бестселъра и броя на отхвърленията, които са получили преди издаване. Някои от тях може да ви изненадат!

Ферма за животни от Джордж Оруел

Брой на отказите: 4

Animal Farm беше впослесдствие прехвален от тези, които я отхвърлиха първоначално. Въпреки това, по онова време много хора смятат, че е твърде противоречиво да се публикува книга, която критикува комунизма, особено по време на Втората световна война, когато Обединеното кралство е в съюз със Съветския съюз. След войната Animal Farm намери своя издател, а с това и мястото си в канона на голямата политическа сатира.

Лолита от Владимир Набоков

Брой откази: 5+

Лолита все още се смята от мнозина за противоречива книга. По време на 50-те години на законите за цензурата дори Набоков се притеснява за публикуването на романа си. По това време той преподава в Корнел и иска книгата му да бъде публикувана под псевдоним, защото смята, че това ще му докара уволнение. Въпреки това, след като е отхвърлен от пет водещи издатели, романът е публикуван във Франция при условие, че Набоков използва името си на корицата. Въпреки че Лолита в крайна сметка срещна много критики, обичайте я или я мразете, сега тя се смята за една от най-важните книги в историята на литературата.

Хари Потър и Философският камък от Дж. К. Роулинг

Брой откази: 12

По това време Роулинг живее с държавна помощ. Тя изпраща книгата на издателите, а след това и на агентите, които я отхвърлят главно заради дължината ѝ и притесненията, че детската книга няма да се приеме достатъчно добре, за да върне инвестицията, необходима за отпечатването ѝ. Едва когато осемгодишната дъщеря на редактор на Bloomsbury прочита първата глава и иска останалите от баща си, книгата е приета за публикуване.

Здрач от Стефани Майер

Брой на отказите: 14

Подобно на Роулинг, Стефани Майер беше почти неизвестна и недоказана писателка, когато изпрати ръкописа си от „Здрач“ на агенти. Четиринадесет агенти я отказаха, преди един най-накрая да й даде шанс. Оттам нататък не след дълго книгата си осигури издателство и неумираща и всеотдайна читателска публика.

Властелинът на мухите от Уилям Голдинг

Брой откази: 20

Какво е детството без да се потопите в света на невероятната приключенска приказка на Уилям Голдинг? За мнозина „Властелинът на мухите“ е книгата, която запознава младите читатели с литературата. Въпреки това и тя е много близо до това дори да не види печат. Дебютът на Голдинг е посрещнат с 20 отказа, докато накрая е приет. Дори тогава книгата не постига веднага търговски успех. Спечелвайки признанието на критиците, репутацията на книгата започва да нараства до гиганта, каквато е сега.

Дъблинци от Джеймс Джойс

Брой откази: 22

Дори след 22-те отказа, които Джойс получава на Dubliners, издателят, който в крайна сметка пуска книгата, отпечатва само 1250 копия. Може би са били прави да го направят, тъй като книгата не се продава добре. Едва след излизането на романите му репутацията на Джойс нараства. Сега Dubliners се смята за изключителна сред забележителната работа на Джойс.

Дюн от Франк Хърбърт

Брой откази: 23

Този определящ жанра научно-фантастичен роман е отхвърлен 23 пъти, преди окончателно да привлече вниманието на малък издател от Филаделфия. След излизането си, Dune печели много престижни награди, които помагат за укрепване на репутацията и читателите му. Хърбърт пише пет продължения, въпреки че нито едно не се представи толкова добре като оригинала.

И да си помисля, че съм го видял на Mulberry Street от д-р Сюс

Брой откази: 27

Често причината издателите да отхвърлят даден роман е нещото, което в крайна сметка го отличава, когато и ако стане бестселър. Никой писател не илюстрира това по-добре от д-р Сюс, чиято първа книга е сметната за твърде странна от много от 27-те издатели, които я отхвърлят. В крайна сметка книгата е публикувана, създавайки литературна кариера, без която всички щяхме да бъдем по-бедни.

Кери от Стивън Кинг

Брой откази: 30

Историята на Кинг е може би любовна история. Той написва роман, който е отхвърлен тридесет пъти, преди да го изхвърли в кошчето. Жена му го вади и го насърчава да продължи да работи по него, дори му дава съвети за света на жените. Не след дълго Кинг има преработен ръкопис и след това издател. Оттогава той пише някои от най-емблематичните художествени произведения през последните тридесет години.

Отнесени от вихъра от Маргарет Мичъл

Брой откази: 38

Публикуването на книга от хиляда страници е риск и 38 издатели смятат, че не си струва. Нашият победител за най-отхвърляния бестселър в този списък, Отнесени от вихъра, е един от най-известните и широко познати романи на Америка. Той печели наградата Пулицър през 1937 г. и е превърнат в класически филм през 1939 г., създавайки една от най-известните реплики в историята.