Най-богатите писатели в света

Знаете ли кои са най-богатите автори в света?

А колко е общото им богатство?

Ако ви е интересно, колегите от Benchtalks.com са подготвили статия с най-богатите, креативни и изумително успешни автори на всички времена, заедно с произведенията, които са им помогнали да се изкачат на върха и да се задържат там през годините.

А общото богатство на най-богатите 20 писателя в света надминава 5 млрд. долара, и е със стойност около БВП на Черна гора – звучи колосално, нали?

1 Джоан Роулинг (JK Rowling)1 милиард долара
2 Джеймс Патерсън700 милиона долара
3 Кенди Спелинг (Candy Spelling)600 милиона долара
4 Паулу Коелю500 милиона долара
5 Стивън Кинг400 милиона долара
6 Даниел Стийл (Danielle Steel)385 милиона долара
7 Нора Робъртс370 милиона долара
8 Барбара Тейлър-Брадфорд300 милиона долара
9 Джон Гришъм300 милиона долара
10 Том Кланси300 милиона долара
11 Джефри Арчър200 милиона долара
12 Джаки Колинс180 милиона долара
13 Майкъл Крайтън175 милиона долара
14 Deepak Chopra170 милиона долара
15 Дан Браун160 милиона долара
16 Dean Koontz145 милиона долара
17 Джон льо Каре (John Le Carre)100 милиона долара
18 George RR Martin70 милиона долара
19 Салман Рушди20 милиона долара
20 Маргарет Атууд20 милиона долара
21 Барбара Картланд15 милиона долара
22 Élisabeth Badinter1,8 млрд долара (но не като писател)
  1. Джоан Роулинг (JK Rowling)

Богатство, оценявано на 1 милиард долара

Джоан Роулинг е британски автор, сценарист, продуцент и филантроп. Тя е известна със своята фантастична поредица за Хари Потър, която спечели множество награди и реализира продажби на над 500 милиона копия. Тя също стана по-известна с това, че е доста противоречива като личност.

Поредицата за Хари Потър направи Роулинг изключително богата благодарение на различните права на интелектуална собственост, които тя лицензира за филми, стоки и други сродни права. Роулинг също пише криминална фантастика под псевдонима Робърт Галбрейт. Към 2021 г. се съобщава, че нейните авоари възлизат на над 1 милиард долара.

През 2020 г. списание Forbes я обяви за първия автор на книги – милиардер, въпреки че Роулинг е дарила немалка част от състоянието си за благотворителност. Списъкът на богаташите на Sunday Times за 2020 г. оценява нейното състояние на 795 милиона британски лири и я класира на 178 -ия най – богат човек в Обединеното кралство. Интересното е, че Роулинг не винаги е била заможнапреди време тя е живяла на социално помощи.

През 2019 г. Роулинг е реализирала над 31,5 милиона паунда от продажбите на книги само в Обединеното кралство.

Не пропускайте: Книгата или филмът: Кое е по-доброто?

  1. Джеймс Патерсън

Богатство: 700 милиона долара

Джеймс Брендън Патерсън е американски автор и филантроп, чиито творби включват Алекс Крос, Майкъл Бенет, Клуб за убийства на жени, Maximum Ride, Даниел X, NYPD Red, Witch and Wizard и частната поредица. Жанровете, които пише, са широки – от мистерия, фантастика за млади хора, трилър, комедия, реалистична фантастика, романтика до научна фантастика. Книгите му са продадени в над 300 милиона копия и той е първият човек, продал 1 милион електронни книги.

Най-известните му творби са книгите за Алекс Крос, измислен психолог. Първият му роман от тази поредица е The Thomas Berryman Number, който е публикуван през 1976 г.

Патерсън беше в списъка на най-добре платените автори на Forbes в продължение на три последователни години, с доход от над 95 милиона долара. Към 2021 г. богатството на Джеймс Патерсън възлиза на около 700 милиона долара. Доходите на Патерсън идват и от лицензирани права върху телевизионни сериали като поредицата на CBS „Зоопарк“, базирана на едноименната книга.

През 2016 г. този плодотворен писател пусна BookShots, поредица от кратки романи, написани за четене на смартфон на човек, изтеглени от приложение.

  1. Кенди Спелинг (Candy Spelling)

Богатство: 600 милиона долара

Carole Gene “Candy” Spelling е американски автор, театрален продуцент и филантроп. Тя е омъжена за Арън Спелинг от 1968 г. до смъртта му през 2006 г., който е известен с продуцирането на някои от най-известните телевизионни сериали като Ангелите на Чарли, Любовната лодка, Династия и Бевърли Хилс 90210.

Към 2021 г. богатството на Candy Spelling се оценява на около 600 милиона долара. Не цялото ѝ състояние обаче идва от писателската ѝ дейност.

Кенди има много таланти, а освен това е предприемач, актьор, филантроп, театрален продуцент, светска кралица и не на последно място наследница. Нейната автобиография „Stories from Candyland“ е включена в списъка на бестселърите на New York Times.

  1. Паулу Коелю

Богатство: 500 милиона долара

Паулу е най-известен със своите много четими и вдъхновяващи книги. Докато „Алхимикът“ несъмнено е най-четената му книга, този бразилски писател е публикувал над 30 книги от 1974 г. насам.

Коелю също е музикант, журналист и театрален режисьор и текстописец. През 2020 г. той има нетна стойност от около 500 милиона долара. Той е роден в Рио де Жанейро на 24 август 1947 г. На 16-годишна възраст той е изпратен в психиатрична институция от родителите си, от която избягва няколко пъти, преди да бъде освободен, след като прекарва четири години. След като отпада от юридическия факултет, той се опитва да пише текстове за няколко групи, но след това решава да пътува из Испания. Той описва своите преживявания в „Поклонението“. Книгите на Паулу са най-превежданите от живите автори.

  1. Стивън Кинг

Богатство: 400 милиона долара

Известен повече с книгите и сценариите си на тема ужаси, този плодовит американски автор пише и романи в жанра фентъзи, готика и съспенс.

Към 2021 г. богатството на Стивън Кинг се оценява на около 400 милиона долара.

Кинг е продал зашеметяващите 350 милиона копия от романите си по целия свят. От недните му заглавия „It“ и „Carrie“ са може би най-известните, след като са направени в успешни филми. Други заглавия като „The Shawshank Redemption“, „The Shining“, „Misery“ и „Stand By Me“ също са превърнати в емблематични филми, като „The Shining“ остава култов феномен.

През цялата си писателска кариера до момента Кинг е публикувал 61 романа, включително седем под псевдонима Ричард Бакман и шест нехудожествени книги. Освен това е написал приблизително 200 разказа, повечето от които са публикувани в колекции от книги.

Кинг е получил признание от критиката за работата си и е спечелил над 50 литературни награди, а отгромна част от книгите му е филмирана, като най-новата екранизация е на култовата „Сблъсък“, чийто втори римейк излеза като сериал в края на 2020 г.

  1. Даниел Стийл (Danielle Steel)

Богатство: 385 милиона долара

Името Даниел Стил е синоним на романтични романи. Тя е авторът на бестселъри, който живее и до днес и е класирана на четвърто място по популярност за всички времена. Общо Steel е написал 179 книги, включващи книги с картинки, детска литература и художествени произведения. Въпреки че книгите й не са получили признание на критиката, те все пак са бестселъри. Те са преведени на 43 езика, като 22 са адаптирани за телевизия, включително два, които са получили номинации за Златен глобус.

Steel е родом от Ню Йорк, роден на 14 август 1947 г. През 2020 г. Danielle Steel има нетна стойност от около 385 милиона долара.

  1. Нора Робъртс

Богатство: 370 милиона долара

Нора Робъртс е автор на бестселъри в Ню Йорк Таймс, с повече от 215 романа под колана си. Към 2021 г. се очаква Нора Робъртс да има нетна стойност от 370 милиона долара.

Твърди се, че приходите й надхвърлят 20 милиона долара годишно. Този американски автор е роден в Силвър Спринг, Мериленд, на 10 октомври 1950 г. Първоначално тя се опитва да публикува произведението си от Арлекин, но Silhouette Books приема нейното представяне и издателството публикува 23 от нейните книги от 1982 до 1984 г. Първият й бестселър е „Игра на шансовете“, публикуван през 1985 г.

Нора стана първият автор, включен в Залата на славата на романските писатели на Америка. Към 2011 г. нейните романи са включени в списъка на най-продаваните от The New York Times за комбинирани 861 седмици, включително 176 седмици на първо място.

  1. Барбара Тейлър-Брадфорд

Богатство: 300 милиона долара

Дама Барбара Тейлър-Брадфорд е написала над 35 романа и има нетна стойност от 300 милиона долара. Първата й книга „Жена от вещество“ е публикувана през 1979 г., до момента е продадена в над 32 милиона копия и все още е един от най-продаваните й романи днес след 40 години. Това беше първата книга от сагата „Ема Харт“ с още шест книги от тази поредица. Този бестселър е последван от 28 други романа, всички бестселъри от двете страни на Атлантическия океан. Десет от книгите й са превърнати в телевизионни сериали и телевизионни филми, всички произведени от съпруга й Робърт Брадфорд

Дам Брадфорд е родена в Лийдс, Англия през 1933 г., но се премества с американския си съпруг Робърт Брадфорд в САЩ, след като се женят през 1963 г.

Дам Брадфорд също е автор на поредица от детски книги и поредица от книги за интериорен дизайн.

  1. Джон Гришъм

Богатство: 300 милиона долара

Джон Гришам е практикуващ адвокат в продължение на около 10 години в наказателното право, преди да стане писател на пълен работен ден. Първият му роман „Време за убиване“ отне 4 години, за да бъде публикуван от момента, в който той започна да го пише. Най-продаваният му до момента е „Фирмата“, който е заснет във филм с участието на Том Круз . Фирмата е продала над 7 милиона копия.

Със състоянието си от около 300 милиона долара, Джон Гришам прави около 45 милиона долара годишно от хонорари и други такси от лицензиране на книгите си. Роден е на 8 февруари 1955 г. в Арканзас. Гришам е един от тримата автори, чиито книги са продали повече от 2 милиона отпечатъка при първото издание; другите двама са J Rowling и Tom Clancy.

Другите му книги, адаптирани във филми, са „Камарите“, „Клиентът“, „Рисувана къща“, „Пеликанът“, „Дъждотворецът“ и „Избягалото жури“.

  1. Том Кланси

Богатство: 300 милиона долара

Книгите на Том Кланси са световно известни, със сюжети, които са съсредоточени върху шпионажа и военната наука, се отличават с подробни технически познания.

Литературната кариера на Кланси започва с първия му военен трилър-роман „Ловът за Червения октомври“, публикуван от Naval Institute of Press от Анаполис, Мериленд през 1984 г. Оттогава Patriot Games (1987), Clear and Present Danger (1989) и The Sum на All Fears (1991) са превърнати в много успешни холивудски филми с актьори от A-List като Алек Болдуин , Харисън Форд , Бен Афлек , Крис Пайн и Джон Красински в ролята на най-известния измислен герой на Кланси, Джак Райън.

За съжаление Кланси премина през 2013 г. Имението на Кланси се оценява на стойност 300 милиона долара по време на смъртта му. Този американски автор е роден в Балтимор на 12 април 1947 г.

Вижте останалите 11 писателя в статията на Benchtalks.com