Categories
Без категория

Кой е най-продаваният роман на Стивън Кинг?

Стивън Кинг е продал повече от 350 милиона копия (според статия във Washington post) от своите бестселъри по целия свят. 

Но коя от книгите му е продала най-много копия? 

Един от феновете му се заема да провери тази статистика.

Коя е най-продаваната книга на Стивън Кинг?

Най-продаваният роман на Стивън Кинг е „Сиянието“ . Романът е публикуван за първи път през 1977 г. или преди 44 години (към 2021 г.). Когато умножите 44 по годишните продажби на книги (15 732), получавате 692 208 продадени копия.

Това изненадва ли ви? Може би? 

Според анализатора, КериТо или Сблъсък са най-сериозните кандидати за най-продавани романи на Стивън Кинг за всички времена. Но за да е абсолютно сигурен в резултатите, той споделя в детайли как стига до този отговор.

По-долу споделяме неговите проучвания:

Как стигнах до най-продавания роман на Стивън Кинг

Има само няколко начина да разберете колко копия на книга са публикувани и продадени през годините. Обикновено най-добрият начин е да попитате директно издателя. Проблемът с този подход е, че издателите рядко искат да споделят тази информация публично.

Защо?

Тъй като може да накара автора да изглежда зле или да даде без да е необходимо полезна информация на конкурентите.

За да бъде този казус още по-заплетен, няколко различни издатели публикуват книгите на Стивън Кинг. Тъй като нямах достъп до издателите, първото нещо, което направих, беше да потърся отговора в Google. За съжаление, изглежда няма нито един източник на окончателна информация (до момента).

Форумът на официалния сайт на Стивън Кинг коментира въпроса, но естествено не дава еднозначен отговор. Много фенове смятат, че Сблъсък е продал най-много копия, но нямат доказателства в подкрепа на тази хипотеза.

Останал без солидни данни за издатели, се насочих към следващия най-добър метод на мое разположение.

Използвах калкулатора за продажби на книги на Amazon от TCK Publishing. Kindlepreneur предлага и безплатен калкулатор за продажби на книги на Amazon за книги и електронни книги.

С помощта на TCK Publishing калкулатора влязох в Amazon Bestseller Rank, или BSR, за десетте най-популярни книги на Стивън Кинг :

 • Сиянието
 • Сблъсък
 • Кери
 • ТО
 • Гробиште за домашни любимци
 • Мизъри
 • Сейлъмс лот
 • Куджо
 • Мъртвата зона
 • 22.11.63

Използвайки този подход, Сиянието очевидно излезе на върха.

По друг начин бих могъл да намеря отговора: „Кой е най-продаваният роман на Стивън Кинг?“

Една от теориите на Reddit User, Jeff Schwarting, е да се намери набор, базиран на рецензии на книги на Amazon. Мисълта е, че продажбите на книги варират във времето (вярно), но че човешкото поведение до голяма степен остава същото (частично вярно).

Тази теория изчислява, че читателите пишат един отзив за около всеки 100 продадени книги (въз основа на данни от авторите).

За да намерите приблизителен обхват на продажбите на книги, бихте изчислили продажбите на книги на три нива:

 • Висок диапазон: умножете рецензиите на книгите по 600
 • Среден диапазон: умножете рецензиите на книгите със 140
 • Нисък диапазон: умножете рецензиите на книгите с 20

Използвайки този подход, ето гамата от продажби на книги за Сиянието:

 • Висок = 9 871 200
 • Среден = 2 303 280
 • Нисък = 329 040

Разбира се, ако търсите най-продавания роман на Стивън Кинг според този подход, книгата, която излиза на върха, не е „Сиянието“ (въпреки че беше близо). Вместо това, историята на ужасите на клоуна на Стивън Кинг, ТО, печели с 18 233 отзива.

За тази статия обаче ще се придържаме към калкулатора на бестселърите на Amazon, който ни даде Сиянието .

Защо е Сиянието на Стивън Кинг е най-продаваният му роман?

Публикуван през 1977 г., Сиянието е един от ранните бестселъри на Кинг. Всъщност книгата става толкова популярна, че роди хитов филм с Джак Никълсън и, близо 50 години по-късно, продължение, наречено „Доктор сън“ .

Основната причина книгата да продаде толкова много копия е, че читателите я харесаха. Много.

От 16 452 рецензии на Amazon, 85% са 5 звезди, 10% са 4 звезди и 3% са 3 звезди. Това означава, че 97% от феновете са се насладили на книгата, а огромният брой направо я обожава. Много рецензенти отбелязват, че книгата ги държи залепени за страницата, заинтригува ги с очарователни герои и ги кара да се чувстват уплашени.

Какво е Сиянието?

Чел съм много романи на Стивън Кинг – Ловец на сънищаПод куполаДжойленд и други. По някакъв начин ми липсваше Сиянието.

За какво се разкава в Сиянието?

„Сиянието“ разказва за Джак Торанс, конфликтен социопат, който отвежда семейството си в отдалечен хотел, затворен в сняг. Виденията го преследват и демоните му казват да убие семейството си. Единственото нещо, което му пречи, е петгодишният му син на име Дани, който има собствени видения.

Топ 5 на бестселъри на Стивън Кинг за всички времена

Вероятно не трябва да ви казвам, че Стивън Кинг е написал много бестселъри, обичани от феновете. В своето изследване изчислих броя на продадените книги за някои от най-популярните му истории.

Поставих ги в таблицата по-долу, за да можете да видите как се сравняват помежду си. Връзките ви отвеждат до магазина на Amazon, където можете да научите повече за всяка от книгите:

Заглавие на книгаBSRAmazon ОтзивиПродават се на месецПродава се на денОбщо продадени (към днешна дата)
Сиянието203816452131187692, 208
Кери59904,93156938320, 916
Сейлъмс Лот63896 44454036298, 080
Мизъри6552457152935215, 832
Гробище за домашни любимци10678585435424161, 424
Сблъсък167401811824216.124, 872
То23365182331811276, 020

Коя е най-продаваната електронна книга на Стивън Кинг?

Ако се фокусирате само върху електронните книги, Сблъсък е най-продаваната книга на Стивън Кинг. За електронните книги разчитах на същия процес като  при меките корици, но този път използвах калкулатора Kindlepreneur, тъй като той специално обхваща книгите Kindle.

За да опростя процеса (използвайки алгоритъма на калкулатора), разгледах броя на продаваните копия на Kindle на ден.

Ето разбивката:

Заглавие на книгаБрой продадени копия на Kindle на ден
Сблъсък96
Сиянието19
Сейлъмс лот18
ТО15
Кери13
Мизъри12
Гробище за домашни любимци11.

Както можете да видите, никоя друга книга на Стивън Кинг дори не се е доближила до продажбата на толкова много копия на Kindle като Сблъсък. Намирам за интересно, че Сиянието все още се нарежда на второто място с Salem’s Lot отзад.

Ако сравните двете таблици, ще видите, че ИТ скочи от 7-мо място на 4-то място, когато разглеждате само продажбите на Kindle.

Точно както при първата таблица, продажбите на книги със сигурност варират от месец на месец и от година на година. Тази информация има за цел да предостави най-добрите налични данни. Лично аз го намирам за очарователно, но аз съм самопризнат ботаник за данни.

Кой е най-продаваният роман на Стивън Кинг като филм?

За пореден път се връщаме към „Сиянието“ , от който е създаден филм с участието на Джак Никълсън през 1980 г. Това е култова класика на филма на ужасите с рейтинг от 84% от Rotten Tomatoes.

Предвид успеха на книгата, нищо чудно Холивуд да я преведе на големия екран.

Никога не съм гледал филма, но 88% от потребителите на Google го харесват. Филмът може да се похвали с 1610 отзива в Google със средно 4,3 звезди.

Коя е любимата книга на Стивън Кинг от неговите собствени книги?

Любимата книга на Стивън Кинг се е променила с течение на времето и вероятно ще се промени отново, докато пише още романи. През 2007 г. Кинг казва, че Романът на Лизи е любимата му книга. През 2015 г. той добавя още две книги към първите си три фаворита: 22.11.63 и ТО . Той не е заявил публично любимия си роман за всички времена.

Той подкрепя Романът на Лизи, защото тя символизира връзката му със съпругата му Табита и потенциалното въздействие на смъртта му върху нея. Въпреки че е писал ТО, когато е страдал от алкохолизъм, той се е научил да оценява историята и героите с течение на времето. 

Третият му избор за любимия му роман, 22.11.63 г. , е за промяна на миналото.

А именно предотвратяване на скандалното убийство на JFK.

Коя е най-добрата книга на Стивън Кинг според читателите?

Въз основа на проучване на читателите от 2014 г., публикувано от Rolling Stone, феновете избират Сблъсък за най-добра книга на Стивън Кинг.

Ето целия списък с десет книги от анкетата (по ред):

 1. Сблъсък
 2. ТО
 3. Сиянието
 4. Сейлъмс лот
 5. Мизъри
 6. 22.11.63
 7. Зеленият път
 8. Мъртвата зона
 9. Различни сезони
 10. Тъмната кула IV: Магьосник и стъкло

За отбелязване е, че „ Различни сезони“ е единствената колекция от разкази в списъка. Защо? Вътре в тази книга е историята „Изкуплението на Шоушенк“ – да, популярният филм е базиран на история на Стивън Кинг!

Разбира се, може да се твърди, че продажбите на книги надделяват над мненията. Ако се справяте само с продажби на книги, Сиянието все още е на върха в списъка.

Коя е най-рядката книга на Стивън Кинг?

Най-рядката (и най-скъпата) книга на Стивън Кинг е първото издание на Salem’s Lot , публикувано през 1975 г. Книгата с оригиналното яке за прах, която показва оригиналната цена, се оценява на стойност до $ 60 000.

Според AbeBooks.com първото издание на Salem Lot е „свещеният граал“ за феновете на Стивън Кинг.

Какво е финансовото състояние на Стивън Кинг?

Нетната стойност на Стивън Кинг се оценява на 500 милиона долара (вече сме писали за това). Приходите му идват от многото му публикувани книги, телевизионни и филмови адаптации и други свързани източници.

Кинг е феномен, който се не може да бъде обяснен лесно.